Om HEMPCRETE

Hva er HEMPCRETE?

HEMPCRETE eller hampbetong er biokomposittmateriale, som består av hampfiber og kalk. Det kan brukes som materiale for konstruksjon og isolasjon. HEMPCRETE er lettere å jobbe med enn tradisjonelle kalkblandinger og fungerer som en isolator og fuktregulator. Den mangler sprøheten av betong og trenger derfor ikke ekspansjonsfuger. Resultatet er et lett isolasjonsmateriale som er ideelt for de fleste klima, siden det kombinerer isolasjon og termisk masse.

Bruksområder

HEMPCRETE er et versatilt materiell med mange bruksområder. Det kan brukes til vegger, fasade, isolasjon, gulv, tak, nybygg og restaurering. HEMPCRETE er ikke bærende så det er derfor avhengig av et stenderverk. HEMPCRETE kan heller ikke brukes som fundament. 

NYBYGG

HELSE OG BYGG

Det som er bra for planeten er også bra for deg! Flere og flere mennesker innser at valg av materialer når vi bygger har stor innvirkning på beboernes helse og komfort. For eksempel har man brukt mer og mer bearbeidede, syntetiske og kjemisk behandlede byggematerialer i byggebransjen siden 1950-tallet. Dette har resultert i mange kalde og fuktige boliger som inneholder skadelige nivåer av giftige kjemikalier som risikerer å ”avgasse” inn i bygningen. 

FRI FOR FUKTSKADER 

HEMPCRETE er et hygroskopisk materiale, noe som betyr at veggene absorberer fuktighet fra luften i tider med høy relativ fuktighet, og frigjør det igjen når fuktighetsnivået faller. Dette eliminerer kondens på veggoverflatene, forhindrer fuktighetssporer i å vokse og opprettholder intern fuktighet innenfor 40-60%, noe som hemmer veksten av virus og bakterier. Alt dette oppnås uten behov for mekaniske ventilasjonssystemer.

NATURLIGE MATERIALER

På grunn av hydraulisk kalk som dekker fibrene i blandingen, oppnår HEMPCRETE gode karakterer for brann-, råte- og skadedyr-reduksjon uten behov for ytterligere behandling med potensielt skadelige kjemikalier. At strukturrammen er satt inn i HEMPCRETE-veggene, betyr at ubehandlet masse kan brukes, noe som ytterligere reduserer behovet for kjemikalier i hjemmet.

RESTAURERING

FRI FOR FUKTSKADER

HEMPCRETE er et hygroskopisk materiale, noe som betyr at veggene absorberer fuktighet fra luften i tider med høy relativ fuktighet og frigjør det igjen når fuktighetsnivået faller. Dette eliminerer kondens på veggoverflaten, forhindrer fuktsporer fra å vokse og opprettholder intern fuktighet i 40-60% området, noe som hemmer veksten av virus og bakterier. Alt dette oppnås uten behov for mekaniske ventilasjonsanlegg.

HVORDAN FORBEDRE EKSISTERENDE STRUKTURER?

Gamle hus er bygget for å vare med regelmessig vedlikehold. Mens moderne materialer ofte motvirker den grunnleggende funksjonen til huset gjennom en overdreven ugjennomtrengelig fuktighetsbarriere. HEMPCRETE har vist seg å være et ekstremt godt oppussingsmateriale, og har blitt brukt mye i Frankrike og England, med meget gode resultater. Det er derfor vi ønsker å se flere mennesker prøve det ut i Norge. Dette vill gi økt ytelse samtidig med at det holder seg i tråd med miljøbygging i naturlige materialer.

ENGLISH HERITAGE ANBEFALER

English Heritage og SPAB (Society for the Protection of Ancient Buildings) har begge anbefalt HEMPCRETE som en løsning for å forbedre de termiske egenskapene til historiske bygninger.

Hvorfor bruke HEMPCRETE?

HEMPCRETE eller hampbetong er et byggemateriale med flere iboende fordeler. Her kan du lese om noen av grunnene til at vi anbefaler HEMPCRETE.

Sertifisert

Tradical® HEMPCRETE er sertifisert. Våre produkter er CE-merket og en fransk EPD er tilgjengelig. En engelsk oversettelse av EPD kommer snart.

light bulb, renewable energy, green

Karbonnegativt

En hektar hamp absorberer 20 tonn karbondioksid, og dette er mer enn det som var nødvendig for å produsere kalken. Resultatet er et co2 negativt materiale. Det er også vert å nevne at produksjonen av industriel hamp er svært bærekraftig, da det vokser fire ganger raskere en tre, og ikke er avhengig av plantevernemidler. En kvadratmeter med Tradical®  HEMPCRETE lagrer 286 kg CO2. Dette er et konservativt mål, og det er registrert i flere situasjoner at CO2 lagringen blir større. 

child, little, baby

Luftkvalitet

Det er ingen giftstoffer eller plast i veggene til HEMPCRETE, bare naturlige materialer. Dette i kombinasjon med at veggen er åpen for diffusjon gir et veldig sunt inneklima. HEMPCRETE er spesielt anbefalt til asthmatikere og folk som har allergier.

rain, water, drip

Hygroskopisk

Dette betyr at HEMPCRETE absorberer fuktighet inn i materialet i tider med høy relativ fuktighet, og frigjør den igjen når den relative fuktigheten synker. Denne evnen til å passivt regulere fuktigheten i rommet betyr at når det er overflødig fuktighet i luften (for eksempel når du lager mat, eller i soverom om natten fra beboernes pust), skapes det ikke kondens på overflaten av veggen. Dette motvirker igjen dannelsen av fuktighet og muggsporer, noe som kan være skadelig for helse. Regulering av fuktighet i innemiljøet til et sunt nivå (mellom 40-60% relativ fuktighet) har vist seg å hemme spredningen av virus- og bakterieinfeksjoner, allergiske reaksjoner, astma og andre luftveisforhold, og reduserer forekomsten av midd, mugg og sopp. Dette reduserer også behovet for mekaniske ventilasjonssystemer, og reduserer ytterligere energien som kreves for å drifte bygget.

sauna, relax, wood sauna

Varmestabilitet

Et materiale med høy termisk treghet kan lett forklares som et materiale som har en varmelagringskapasitet. HEMPCRETE bygges som en monolittisk struktur, noe som tillater varmen å lagre seg i veggene i løpet av dagen og radiere inn i huset om natten. Dette fører til en mer stabil varme i bygget. Varmetapet blir derfor ikke like stort dersom man ønsker å åpne vinduer. Den termiske tregheten spiller også inn under varme sommerperioder, der massen hjelper bygget med å holde seg kjølig på varme sommerdager.

fire, flame, coal

Brannsikkert

Tradical® HEMPCRETE er brannsikkert og sertifisert deretter. HEMPCRETE klarer opp mot fire timer i Europeiske brann tester, noe som gir materialet et svært god rating.

broken drumstick, close-up, dark

Akkustikk

Støyforurensning er en raskt voksende bekymring, som blir er et økende problem i mange byer fremover. Ettersom at støy påvirker og påvirker menneskers helse, og hevdes å være en av de viktigste miljømessige risikoene fremover. Hempcrete har svært gode lydabsorberende egenskaper, og kan blant annet brukes svært effektivt som støymurer langs veier og andre støysoner.

recycling, arrows, network

Sirkulært

HEMPCRETE består i hovedsak av hemp. Hempen vokser fire meter på 12 uker. HEMPCRETEN er også enkel å gjenbruke. Den kan knuses, og tilføres fuktighet for så å brukes til et nytt bygg. HEMPCRETE kan også brukes som kompost.

Interisert i å vite mer?

Dersom du er nysgjerrig på HEMPCRETE og ønsker å vite mer er det bare å kontakte oss i LFB!